Od vzhoda do vzhoda

Mentorica javnega nastopanja in organizatorka dogodkov Betka Šuhel Mikolič in stilistka ter maratonka Metka Albreht, v torek, 21. junija organizirava rekreativno-družabni dogodek 24 ur Šmarne gore s sloganom: Od vzhoda do vzhoda – za srečne ljudi.

 Od torka, 21. junija od 5.00, do torka, 22. junija do 5.00, na najdaljši dan v letu, se bova 24 ur vzpenjali in sestopali s Šmarne gore po vseh štirinajstih urejenih poteh. Dogodek bo imel poseben čar, saj 21. junija ob sončnem vzhodu, ob 5.00 na vrhu pričakujeva nekaj sto ljudi. S skladbo Nad mestom se dani bo jutranjike ob vzhajanju sonca pozdravila akustična izvedba Big Band Orkestra slovenske vojske. Slavnostna govorka na dogodku bo stand up komičarka Lucija Ćirović, v nadaljevanju pa bo besedo prevzela zdravnica objemov Sanela Banović, dr.med., gastroenterologinja, ki bo navdušila z vključevanjem gibanja, objemov, dotikov in sproščenih klepetov v vsakdanje življenje. Ansambel Saša Avsenika bo program, ki bo trajal samo 15 minut in se bo začel brez zamude – ob sončnem vzhodu, zaokrožil z legendarnima skladbama Na Šmarno goro in Na Golici. Jutranje doživetje bosta s pogostitvijo šmarnogorskega čaja in naborom jedi iz Okusov Ljubljane obogatila Gostilna Ledinek v sodelovanju s Turizmom Ljubljana. Vsem pohodnikom, ki tega jutra nikakor ne želijo zamuditi sporočava, da je start z velikega parkirišča v Tacnu ob 4.15 zjutraj. Priporočava, da s seboj vzamejo naglavno svetilko.

M&B od vzhoda do vzhoda[1] copy 

Udeležencem, ki se bodo odločili, da na ta dan vsaj enkrat osvojijo vrh Šmarne gore se na dogodek Od vzhoda do vzhoda ni potrebno prijaviti, z njim ne vzpodbujava tekmovanja  in je primeren za vse, ki jim je zadovoljstvo v življenju na prvem mestu. Vsi in vsak posebej bomo hodili na lastno odgovornost. Svoj interes za udeležbo lahko izkažete s prijavo na dogodek, ki ga poiščete na Facebooku – Metka&Betka od vzhoda do vzhoda, in od ust do ust. Vsakega, ki naju bo ob srečanju z nama pozdravil z geslom: »od vzhoda do vzhoda«, bova objeli, mu odgovorili z odzivom: »za srečne ljudi« in odšli po poti, ki nama bo tisti hip namenjena.

 K projektu Od vzhoda do vzhoda so pristopili številni podporniki. Med prvimi oskrbniki Šmarne gore, Ledinekovi s svojo ekipo, ki za številne obiskovalce skrbijo že skoraj pet desetletij. Mestna občina Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, ki ob tej priložnosti v Ljubljani in bližnji okolici pripravlja številne brezplačne aktivnosti. V okviru sklopa dogodkov Energetike Ljubljana, ki so namenjeni energetski učinkovitosti našega telesa, bo projekt Od vzhoda do vzhoda zaokrožen z odprtjem prenovljene poti svobode, ki vodi okoli Šmarne gore in Grmade. Župan Ljubljane Zoran Janković, bo ob 7.20 uri na vrhu izrazil podporo 24 urnemu vzpenjanju in sestopanju s Šmarne gore in pozdravil požrtvovalne prostovoljce Planinskega društva Šmarna gora, ki skrbijo za njene poti. Pod pokroviteljstvom Energetike Ljubljana (in pred njo pod pokroviteljstvom TE-TOL) jih urejajo zadnjih 12 let in s tem pohodnike usmerjajo do vrha po urejenih in varnih poteh. Letos so največ pozornosti namenili prenovi Poti svobode in najbolj obremenjeni Poti čez korenine. Samo v mesecu maju so vanju vložili več kot 330 ur prostovoljnega dela.

Na vseh področjih svojega delovanje veliko skrb naravnemu okolju posveča tudi podjetje Riko. Direktor podjetja Janez Škrabec je redni obiskovalec Šmarne gore že tri desetletja. S partnerstvom v projektu izraža odgovornost do okolja, s sloganom Rika – globalni inženirig za srečo ljudi pa se s projektom Od vzhoda do vzhoda stika v njegovem samem jedru. 

 Podpornikom projekta Od vzhoda do vzhoda so se pridružili tudi: podjetje P&S Group, ki zaradi družinske povezanosti ni imel druge izbire, podjetje Parsek, ki je projektu dal zunanjo podobo, Urarna Lečnik z blagovno znamko športnih ur Suunto, trgovina Pro Shop s športnimi oblačili blagovnih znamk Salewa in Savoy in nepremičninska hiša, Ljubljana nepremičnine.

Metka in Betka si poleg lepega vremena, čeprav bova hodili tudi, če ga ne bo, obetava: «Ob vzhodu vsaj 500 ljudi, ki bodo v službo ali domov odšli dobre volje. To je najmanj, kar lahko narediš zase, za družino, sodelavce, prijatelje pa tudi sicer v življenju. Čez dan bova na veliko opozarjali na pomen hoje na Š marno goro po utrjenih poteh. Če hodimo po bližnjicah, naravi škodimo, sprožamo plazove, pospešujemo erozijo tal in tega se ne zavedamo dovolj. Najin tretji cilj pa je da prehodiva prenovljeno Pot svobode in s tem zaokroživa najino 24 urno poslanstvo. Pot svobode je namreč tista pot, ki ne vodi na Šmarno goro, ampak okrog nje in če jo pogledaš s ptičje perspektive, vidiš, da je v obliki srca.«

FB-betka_FINAL.jpg

Vse pravice: Betka Šuhel Mikolič

top